Sådan overlever du på SU

For mange studerende virker det som om, at måneden altid varer en uge længere end SU’en. I starten kan man more sig over det, men efter nogle måneder, hvor man konsekvent har levet af pasta i den sidste uge, begynder det at tære på nerverne.

Det virker helt uoverkommeligt at komme til at leve et liv, hvor der både er råd til biografture, shopping og ordentlig mad uden, at man behøver knokle sig selv halvt ihjel med et fritidsjob ved siden af studiet, men følger du en række overkommelige råd, så er der stadig håb!

De faste udgifter på SU

Første skridt på vejen til luft i budgettet er at kortlægge dine faste udgifter. Den største post er sandsynligvis huslejen, derudover kommer telefon, tv-kanaler og internet, men når de er betalt, kan man for alvor begynde at planlægge budget. Se guiden Sådan lægger du et budget

Desuden er der en række regninger, der kun kommer hvert kvartal eller årligt. Dette inkluderer blandt andet forsikring, medielicens, bøger og vand, varme og el. Disse regninger kan for alvor vælte budgettet, når de pludselig vælter ind af brevsprækken så kortlæg hvor mange penge, der cirka skal betales på hver post, hvor ofte det skal betales og hvor meget du skal lægge til side hver måned.

Endeligt skal du også huske, at der er andre faste udgifter, som ikke nødvendigvis kommer i form af regninger. Det kan blandt andet være frisør, kontaktlinser, buskort eller lignende. Også her er det vigtigt at undersøge, hvor meget det er nødvendigt at lægge til side hver måned, så du ikke får væltet budgettet.

Gå på tilbudsjagt!

Når først du har styr på det faste udgifter, bør du have en fin sum penge tilbage at spise for, men til tider kan det stadig være en kamp af få pengene til at slå til. Du nærer efterhånden et stort had til pasta med ketchup, men frygt ej, med lidt umage kan du spise godt og sundt hele måneden.

Det bedste råd er at bruge lidt tid hver uge på at gå på tilbudsjagt i reklamebladene. Der er virkelig mange penge at spare, og i forhold til hvor lang tid det tager at bladre reklamerne igennem, er det en ganske god timeløn.

Nogle råd er:

  1. Hold øje med de store portioner af kød, der til tider er på tilbud og del det op i små bakker som du fryser.
  2. Køb kun ind én gang om ugen. Selvom du mener, at du er god til at følge din indkøbsliste, så ryger der med garanti ofte en ekstra lille ting i kurven. Med tiden løber det op.
  3. Overvej hvilke grøntsager du køber. Tomater og icebergsalat smager godt, men vægtmæssigt får du ikke meget for pengene. Køb i stedet gulerødder, agurker og kål.  De mætter mere og er langt billigere i længden.
  4. Vær ikke bange for discount produkter. Mange studerende lader sig afskrække af discountprodukter og vælger i mange tilfælde et væsentligt dyrere brand. Dette er unødvendigt, da discountprodukter kan smage lige så godt. Prøv dig frem og find ud af hvilke varer du kan erstatte med discount.

De sjove udgifter

Når først de faste udgifter og maden er betalt, er der mulighed for at bruge resten af din SU på de ting du nyder. Lav en regel med dig selv om, at den SU du havde til overs fra sidste måned, er det som du må bruge på fornøjelser. På den måde kan der gå sport i at spare, så du har flere penge til at hygge dig i den næste måned.

Måske er beløbet ikke helt så stort, som du kunne have ønsket, men her gælder det om at prioritere. Overvej hvad du har mest lyst til at lave for dem og lad være med at klatte dem væk.

 Vigtigst af alt

Det kan virke belastende at leve på stramt budget, men der venter forhåbentligt et godt job til sidst. Livet som studerende giver mange friheder og selvom der er økonomiske begrænsninger, så kan et godt budget forsøde dit liv.

Husk at du kun er studerende én gang, og lad være med at gå helt ned ved tanken om at leve på budget. Danmark er med stor sandsynlighed det mest generøse land i verden hvad angår SU, så se de penge du får som en gave i stedet for en begrænsning.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.